| Tytuł: | Choroba wieńcowa i bóle głowy |
| Autor: | Gość 3.3.2011, 09:36 |
| Witam! Rozpoznano u mnie chorobę wieńcową. Teraz staram się przestrzegać wskazań lekarskich. Jest to bardzo trudne. Jednak mimo wszystko od jakiegoś czasu mam silne bóle głowy. Próbowałem już domowych sposobów, ale niezbyt to pomaga. Czy mając chorobę wieńcową mogę brać leki przeciwbólowe? Jeśli tak to jakie? | |
| Autor: | Andżela 3.3.2011, 14:21 |
| Leki przeciwbólowe, które są dostępne bez recepty nie powinny być dla Ciebie niebezpieczne. Jednak lepiej będzie jak wcześniej skonsultujesz się z lekarzem. Musisz jednak pamiętać, żeby wcześniej uważnie przeczytać ulotkę. | |
| Autor: | Roxy 4.3.2011, 08:35 |
| Może zamiast od razu sięgać po tabletki wypróbuj masaże, akupresurę czy coś takiego. | |
| Autor: | Mariusz 4.3.2011, 13:29 |
| Witam!!! Drogi Gościu, ja na Twoim miejscu poszedłbym jak najszybciej do lekarza, aby zdiagnozować przyczynę tych bólów głowy. Na razie mogę polecić Ci Pyralginę- sam ją biorę czasami na bóle pleców. Jest to bardzo dobry lek- przynajmniej mi zawsze pomaga. Jednak pamiętaj- idź do lekarza. Pozdrawiam. | |
| Autor: | Kamil 7.3.2011, 08:24 |
| Lepiej będzie jak się skontaktujesz się z lekarzem lub farmaceutą | |
| Autor: | A 7.3.2011, 14:22 |
| Jeśli tak często masz takie ból, to musisz iść do lekarza, ponieważ może być to objaw jakiejś innej choroby, gdyż przy chorobie wieńcowej bardzo rzadko występują takie objawy. | |
Miażdżyca jest chorobą ogólnoustrojową - polega na tworzeniu się w naczyniach krwionośnych, a szczególnie w tętnicach, modyfikacji zwanych płytkami miażdżycowymi. Płytka miażdżycowa zwiększa się latami zwężając światło naczynia.
Rozległy zawał serca
Rozległe zawały serca spowodowane są przede wszystkim zamknięciem wspólnego pnia lewej tętnicy wieńcowej i obejmują zarówno ścianę przednią, jak i boczną serca. Do ich powstania przyczynić mogą się także kurcz tętnicy wieńcowej, zatory, zapalenie tętnic, wady wrodzone naczyń wieńcowych, przyjmowanie kokainy.