|
Choroba wieńcowa (robert1830) |
|
|
CO TO JEST.
Kiedy serce nie otrzymuje odpowiedniej ilości krwi,a wraz z nią tlenu,dochodzi do niedokrwienia i niedotlenienia mięśnia xxx się to typowym ściskającym bólem wieńcowym,który zwykle zaczyna się w okolicy mostka i promieniuje do ramienia i ręki lub do szczęxxxól wieńcowy początkowo narasta,aż do osiągnięcia plateau a następnie xxx napad może trwać do 15 minut. (więcej...) |
|
|
Choroba wieńcowa i bóle głowy (Gość) |
|
|
Jeśli tak często masz takie ból, to musisz iść do lekarza, ponieważ może być to objaw jakiejś innej choroby, gdyż przy chorobie wieńcowej bardzo rzadko występują takie objawy. (więcej...) |
|
|
botoks (kasia) |
|
|
czy po zastrzyku z botoksu na lwią zmarsczke ( 100 jednostek) mozna cierpiec na zaburzenia jelitowe. Mnie od miesiaca po zastrzyku boli brzuch (więcej...) |
|
|
choroba wieńcowa i nadciśnienie (Eliza) |
|
|
Mama moja wylądowała w szpitalu, stwierdzono, że u niej chorobę wieńcową i nadciśnienie. Dlatego mam kilka pytań. Jakie są przyczyny tej choroby czy możliwe że to stres? Czego powinna unikać osoba chora? (więcej...) |
|
|
sport przy chorobie wieńcowej (maćko) |
|
|
witam, mam takie pytanie- jaki sport można uprawiać przy chorobie wieńcowej? czy to schorzenie całkowicie wyklucza aktywność fizyczną? (więcej...) |
|
|
objawy choroby wieńcowej (Mati) |
|
|
Piszę do was, bo moja babcia często uskarża się na kołatanie serca i pieczenie w okolicach serca, obawiam się, że może mieć chorobę wieńcową, ale nie chce iść do lekarza bo twierdzi że lekarze jej już nie pomogą. Proszę was napiszcie jakie są objawy choroby wieńcowej i jakie leczenie stosuje się w tedy? (więcej...) |
|
|
Czynniki chorobowe wpływające na chorobę niedokrwienną serca. (Natalia) |
|
|
W jaki sposób otyłość, nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, wpływają na chorobę niedokrwienną serca ? (więcej...) |

Miażdżyca jest chorobą ogólnoustrojową - polega na tworzeniu się w naczyniach krwionośnych, a szczególnie w tętnicach, modyfikacji zwanych płytkami miażdżycowymi. Płytka miażdżycowa zwiększa się latami zwężając światło naczynia.
Rozległy zawał serca
Rozległe zawały serca spowodowane są przede wszystkim zamknięciem wspólnego pnia lewej tętnicy wieńcowej i obejmują zarówno ścianę przednią, jak i boczną serca. Do ich powstania przyczynić mogą się także kurcz tętnicy wieńcowej, zatory, zapalenie tętnic, wady wrodzone naczyń wieńcowych, przyjmowanie kokainy.